2010. május 28., péntek

Tónusgyakorlatok

A szkenner és a nyomtató olyan szinten belassítja Cir gépét, hogy csak most tudom megmutatni, hogy miket műveltem, de mostantól inkább odaülök a gépéhez, és megcsinálom, hogy ne dühöngjön szegény. :)
Szóval a feladatom a következő volt.
1. A vonalat le kell másold alul a téglalapba, többször is, 5-6-szor, amint látod az első vonal az elején erősebb és utána halványodik. Ott jobban rányomod a ceruzát és fokozatosan gyengíted a nyomást, a végén elemeled a papírtól. Ami fontos: mindenképpen egy vonallal próbálkozz. Tehát nem reszelünk, nincs szaggatott vonal, hanem egy vonallal húzd meg a vonalakat! Nem baj ha nem lesz tökéletesen egyenes de törekedj rá hogy sikerüljön.
2.Ott ugyanaz a szitu mint a vonalgyakorlatnál, csak tónusoznod kell. Amúgy a tónus szó árnyalást jelent. a finom (halvány) tónusokra egyébként keményebb ceruzák kellenek. HB, F, ilyenek. A kemény (sötétekhez) pedig a puhábbak pl +B, 3B. Tehát az a feladat hogy lemásold a tónusátmeneteket, a lehető legpontosabban, figyelned kell hogy finoman menjenek át egymásba a sötétek és a világosak, ne legyen "törés", és arra is figyelj hogy ha kiválasztok egy pontot akárhol a szalagon akkor alatta te pont ugyanolyan "sötétségű" (tehát tónusú) tónust használj, ne radírozz mert összemaszatolod a tónust, először halványabban kezd szerintem, aztán erősíts fokozatosan, ami megint csak fontos: nem az a lényeg hogy gyönyörűen kitöltsd a téglalapot vonaltól vonalig hanem az hogy lemásold a tónusértéket. Tónusérték azt jelenti hogy egy tónus milyen sötét, szóval kilóghat a téglalapból vagy lehet keskenyebb is a sáv nem kell egyenes vonalú legyen nem muszáj. A feladat a gyönyörű átmenet, és a tónusértékek helyes visszaadása. Ellenőrizd majd a szemeddel végig
ha elkészült hogy mindenütt ugyanolyan-e mint a mintán.
3.Megint csak tónusátmenetek vannak de nem egyenes vonalban a felső feladatban egy gömbalakba rendeződik az átmenet ezt javaslom íves vonalakkal megoldani könnyebb úgy
a téglalap jobb alsó pontja a legsötétebb és fokozatosan gyengül aztán van egy csillagszerű ábra ugyanúgy próbáld meg lemásolni itt is átmenetekből építkezünk.

Hát ezek voltak, minden önostorozás nélkül, szerintem pocsékul sikerült, valahogy nem tudok kétfelé koncentrálni, hogy nézzem az eredetit, és a saját is, illetve még mindig nagyon türelmetlen vagyok, és gyorsan csinálom :( De próbálkozom. Ma este megkérdezem, hogy mi a véleménye, addig pedig napközben két dolgot is fogok csinálni.
Az egyik, hogy rajzolok magamtól valamit, a másik pedig Eszti technikája alapján némi indigót is bevetek, mert ő úgy tanult meg, hogy sokat másolt :) Hát kipróbálom, aztán majd mutatok eredményeket :)



3 megjegyzés:

  1. Hajjaj, hogy én mennyire utálok tónusozni... Valahogy sose sikerül rendesen. :/ Viszont ezek annyira nem rosszak, csak így tovább. ^^

    VálaszTörlés
  2. De igen kurva szarok bazmeg. DIREKT CSINÁLOD HOGY ILYEN FOS AZ ÖSSZES?!!! Kb. ezzel a dologgal ne foglalkozzál soha az életben má' bazmeg. FASZ.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem jók ;)

    VálaszTörlés